Cursus beeldhouwen

Wat is nu eigenlijk de inhoud van een cursus beeldhouwen? Een cursus beeldhouwen is een zeer algemeen begrip. Binnen een cursus beeldhouwen is van alles mogelijk!  Beeldhouwen heeft iets met vormgeven te maken! Binnen een cursus beeldhouwen is dat nu exact waar men mee bezig is, vormgeven!

Omdat een cursus beeldhouwen zo algemeen begrip is zal binnen de workshop beeldhouwen de verschillende beeldhouwtechnieken en vormtechnieken aan de orde komen. Heel algemeen gesproken kan men zeggen dat men binnen de cursus beeldhouwen zichzelf bezig houden met figuratieve en abstracte vormgeving en. (Over het algemeen worden er binnen de cursus beeldhouwen geen gebruiksvoorwerpen gemaakt.)

Figuratieve vormgeving is het vormgeven van voor mensen herkenbare vormen zoal mensen en dieren. Het menselijke lichaam was en is nog steeds een belangrijke inspiratiebron voor veel kunstenaars. Daarom is model en portret boetseren is een bekende vorm van het figuratieve vormgeving binnen de cursus beeldhouwen. Abstracte vormgeving is de samenhang van vormen. Deze kunnen zijn ontstaan uit figuratieve vormen die heel ver zijn door geabstraheerd, zover dat de oorspronkelijke figuratieve vorm niet meer herkenbaar is. Maar waarom wordt het ene abstracte beeld wel  als mooi ervaren en  het andere niet! Die kennis en ontdekkingstocht wordt behandeld in een workshop en cursus beeldhouwen.

Uiteraard moet het ontwerp van het beeld ook nog worden vormgegeven in een materiaal. Uit welke materialen beelden gemaakt kunnen worden wordt behandeld in de cursus beeldhouwen.  Er zijn immers vele materialen waaruit je een beeld kan maken.

Zo kun je beelden vervaardigen uit;

  • Klei, dit afbakken en wel, dan niet glazuren
  • Beelden hakken uit steen, de steenhouwer.
  • Beelden uit zachte steensoorten serpenten albas etc.
  • Beelden  gemaakt van brons
  • Beelden vervaardigen van kunststoffen (polyester, verschillende harsen)
  • Beelden van metaal
  • Beelden uit hout

Het werken met de verschillende materialen vraagt  andere vaardigheden cq technieken. Veel van deze technieken zijn ambachtelijke technieken en kost heel veel tijd en  arbeid juist omdat het vaak unieke producten zijn. Hoe je met de materialen en de gereedschappen om moet gaan leer je in een workshop en cursus beeldhouwen.

Het is onmogelijk om alle disciplines even goed te beheersen. Daarom is het goed dat mensen een algemene cursus beeldhouwen gaan volgen. Binnen een dergelijke cursus beeldhouwen kan men zich goed oriënteren op de stijl (figuratief , abstract) en de techniek die het dichts bij hen staat.  Daarna kan men een gespecialiseerde cursus volgen

Cursus beeldhouwenBekijk ook andere Adviesplaats sites:
Random tip:

Copyright © Ventura Connect Group BV 2018

Algemene voorwaarden - Disclaimer

Adviesplaats.nl
Het antwoord op al uw vragen
Beeldhouwen