Hout vormen

Steeds meer mensen vinden het leuk om als hobby met hout aan de slag te gaan. Hout is een materiaal dat zich uitermate goed leent voor het maken van allerlei soorten producten. Zo kunt u denken aan beelden, maar ook gebruiksvoorwerpen zoals schalen, bankjes of stoeltjes. 

Wanneer u aan de slag gaat met het hout bewerken, moet u soms ook nog het hout vormen. Hierbij spelen een aantal factoren een belangrijke rol. Zo is niet elke houtsoort even gemakkelijk te buigen. Wanneer u iets wilt gaan maken waarbij u het hout moet vormen, is de houtsoort dus erg van belang. Zo is naaldhout erg lastig, maar loofhout veel beter te buigen. Essen en eiken zijn goed te buigen, maar vooral beuken zijn ideaal om te gebruiken voor het hout vormen.

Als u hout gaat vormen, is het verstandig het nat te maken. Hoe natter het hout, hoe gemakkelijk het te buigen is. Let wel op, want te nat hout zal na het buigen ook weer veel krimpen. Een vochtigheid van ongeveer 18% is ideaal. Vaak wordt voor het hout vormen het hout gestoomd. Zo kan een ijzeren buis gebruikt worden die aan één kant dicht is. De buis wordt vervolgens rechtop zet en met een klein beetje water gevuld. Door een gasvlam onder de buis te houden begint het water te koken. Zo gaat de stoom langs het hout. Hoe dikker het hout is, hoe langer het nodig is om het hout te stomen.

 Nadat het hout gestoomd is, is het een stuk soepeler geworden. Het nadeel is wel dat zodra het hout afkoelt het weer stug wordt. Wanneer u het hout gestoomd heeft, is het dus belangrijk gelijk te beginnen met het hout vormen. Hierbij kunt u het beste lijmtangen en andere drukmiddelen gebruiken.

Wanneer u een beginner bent en met hout aan de slag wilt gaan, kan het ook leuk en verstandig zijn om een houtbewerkingscursus te volgen.Bekijk ook andere Adviesplaats sites:
Random tip:

Copyright © Ventura Connect Group BV 2018

Algemene voorwaarden - Disclaimer

Adviesplaats.nl
Het antwoord op al uw vragen
Beeldhouwen