Houtafwerking

Als we een project hebben afgerond zal men over het algemeen gaan nadenken over de houtafwerking.

Of het nu gaat om bescherming of verfraaiing van het houtwerk houtafwerking is een must!

Lakken als houtafwerking

Houtafwerking d.m.v. het hout te lakken kan natuurlijk! Maar wat gebeurt er eigenlijk als we als houtafwerking lak gebruiken?

Op het hout wordt de lak aangebracht. Er komt een dun laagje lak op het hout te liggen daardoor wordt het hout helemaal van de buitenlucht afgesloten. In de meeste gevallen kan het vocht wat in het hout zit dan ook niet meer uit het hout.  De lak beschermt het hout tegen vocht van buiten af. Dat gaat goed zolang de lak niet beschadigd is. Maar als er een krasje op komt door bijv. een kras of door de weersinvloeden zal het hout worden aangetast. Om het weer te herstellen zal de gehele oppervlakte weer helemaal kaal geschuurd moeten worden en weer opnieuw in de lak gezet moeten worden. Dit is een intensief klusje.

Ook zijn al de lak soorten milieu onvriendelijke!

Olie als houtafwerking

De beste manier van houtafwerking is gebruikmaken van natuurlijke oliën.

Zoals natuurlijke oliën al zeggen, het is een natuurlijk manier van houtafwerking. De oliën voor houtafwerking zijn oliën die geperst worden uit de lijnzaad, olie uit noten van de tungboom of andere planten/bomen. Als er in die olieen ook nog weinig en natuurlijke oplosmiddelen zit (zoals terpentijnolie) dan is een dergelijk product zelfs voedselvriendelijk. En dat is toch heel wat anders als de chemische lakken die wij kennen als houtafwerking!

Maargoed een houtafwerking moet ook goed zijn!

Olie alshoutafwerking is een betere manier van houtafwerking. Dit omdat de oliën diep in het hout doordringen. De olie zal het hout dan ook van binnenuit beschermen. M.a.w. als er een krasje opkomt, zit er wel een krasje op het hout maar het hout zal niet worden aangetast omdat de olie IN het hout zit.

Ook zijn er oliën die een glans geven op het hout. Verder zijn er vele natuurlijke olie producten die gebruikt kunnen worden als houtafwerking.Bekijk ook andere Adviesplaats sites:
Random tip:

Copyright © Ventura Connect Group BV 2018

Algemene voorwaarden - Disclaimer

Adviesplaats.nl
Het antwoord op al uw vragen
Beeldhouwen