Hout snijden

De term beeldhouwen in hout is voor veel mensen onbekend of niet erg duidelijk. Vaak worden termen als ‘hout beeldhouwen’ of  ‘hout snijden’ gebruikt. Hout snijden is toch een andere tak van sport. Bij het hout snijden denken wij beeldhouwers eerder een het snijden met een mes. Hout snijden is wel degelijk een discipline. De discipline van het  hout snijden wordt veel gebruikt bij het vervaardigen van kleine beeldjes. Ook wordt het houtsnijden veel beoefend als een volkskunst in Oost-Europese landen. Denk aan het hout snijden van poppetjes, schaakstukken etc. Maar ook populair is het snijden van een mooie wandel stok, wie heeft dat niet gedaan , zo zittend voor de tent tijdens de vakantie.

Beeldhouwers in hout gebruiken de techniek van het hout snijden tijdens de afwerking van hun beelden. Het hout snijden is dus niet vreemd bij het beeldhouwen in hout!

Hout beeldhouwen of beter beeldhouwen in hout is en blijft een aparte tak van sport. Beeldhouwers zijn vaak kunstenaars. Beeldhouwers in hout maken sculpturen van hout. Sculpturen kunnen gemaakt worden  van brons of steen maar natuurlijk ook van hout.  Een houten beeld of houten sculptuur is altijd een uniek beeld. Beeldhouwers in hout maken hun houten beelden met gutsen en kloppers. Natuurlijk wordt elektrisch gereedschap ook niet geschuwd. Echter de zoektocht naar de vorm vindt plaats door gebruik te maken van de gutsen dit omdat men  dan op een beheerste manier naar de vorm toe groeit. Door alleen gebruik te maken van kettingzagen en elektrische slijpers gaat dat proces veel te snel en dan doet men de uiteindelijke vorm te kort. Hout Beeldhouwen is een tijdrovende bezigheid. Met name omdat elk beeld een uniek beeld is.

Beeldhouwers in hout maken ook houten beelden in opdracht. Dat beeld is gemaakt van iepenhout en is 130 cm hoog. Het beeld is opgesteld in de hal van een groot constructie bedrijf. En is aangeboden ter gelegenheid van de heropening van het bedrijf.   (omdat het bedrijf volledig is afgebrand en een jaar later weer volledig was opgebouwd en weer operationeel was). De kosten voor een dergelijk indrukwekkend beeld vallen mee en zeker als je dat vergelijkt met een bronzen beeld van die grote.

Al bij al via dit schrijven hebben wij duidelijk proberen te maken dat er een groot verschil zit tussen het hout snijden en het beeldhouwen in hout…….. of zoals sommige zeggen hout beeldhouwen!

 

beeldBekijk ook andere Adviesplaats sites:
Random tip:

Copyright © Ventura Connect Group BV 2018

Algemene voorwaarden - Disclaimer

Adviesplaats.nl
Het antwoord op al uw vragen
Beeldhouwen